Pofta de ciocolata este probabil cea mai raspandita pofta.
90% dintre femeile tinere si 70% dintre barbatii tineri au periodic pofta sa manance ciocolata.
Dar ce se intampla in corpul tau atunci cand iti e pofta? Iti lipseste vreun nutrient si asta e modul in care corpul iti semnalizeaza asta sau are de-a face mai degraba cu dependentele alimentare?
Se pare ca pofta de ciocolata este declansata de mai multi factori.
Magneziu e un mineral important, de care are nevoie fiecare celula din organism. Este implicat in sintetizarea ADN-ului, producerea energiei celulare, si peste 300 de enzime au nevoie de prezenta magneziului in actiunile lor.
Sunt studii care arata ca pofta de ciocolata este uneori legata de lipsa de Magneziu.
Ce e de facut:
introdu in alimentatie mai multe alimente bogate in Magneziu, precum:
- nuci si seminte (seminte de dovleac, de susan, migdale, caju)
- frunze verzi (spanac)
- linte, fasole, naut
- cereale integrale si orez integral (e important sa fie integrale, deoarece magneziul se afla in coaja, ce este inlaturata in procesul de rafinare)
- avocado
- Insa o descoperire pe care eu am facut-o de curand si de care sunt tare incantata e Cacao Criollo. Sunt boabe crude de cacao, ce contin o cantitate impresionanta de Magneziu (cea mai bogata cursa), Fier, Crom, Mangan, Zinc, o gramada de antioxindanti si de vitamine.
Costa in jur de 20 de lei si te tin cam o luna. Eu le folosesc pe post de snack-uri. Am un bol cu boabe de cacao pe masa si iau din ele din cand in cand.
Daca pofta de dulce ti-a fost data de lipsa de magneziu, dupa 2-3 saptamani de consum de alimente bogate in magneziu, ar trebui ca episoadele sa se rareasca sau sa dispara complet.
2. Dependenta de dulce
Aici e povestea cu carbohidratii.
Insa as vrea sa subliniez ca vorbesc despre carbohidratii rafinati (zaharul alb, faina alba si multitudinea de gogosi, prajituri, dulciuri facute cu ele).
Atunci cand mananci carbohidrati, corpul elibereaza insulina.
Asta deoarece zaharul din sange nu poate intra singur in celula, ci are nevoie de un "vehicul de transport", un element pe care membrana celulara il recunoaste si il lasa sa treaca. Insulina e acest vehicul.
Atunci cand mananci carhohidrati rafinati (dulciurile de care vorbeam mai sus), cantitatea de zahar din sange creste rapid, si e nevoie de insulina rapid. Datorita cresterii bruste, se elibereaza mai multa insulina decat e nevoie.
Zaharul din sange intra in celule, iar insulina ramasa da un fel de semnal care spune: "Hei, mai avem nevoie de zahar!"
Si ti se face pofta de dulce.
In principiu, ideea e asta: Cu cat mananci mai mult dulce, cu atat iti e mai pofta de dulce.
Urmarile pot fi dezastruoase, si vorbim de la obezitate, pana la diabet si boli de inima.
Solutia
- e sa consumi carbohidrati integrali (fructe, legume, cereale integrale, leguminoase).
- zaharul alb cu zahar brut (nu brun) sau melasa (gasesti la Mega Image)
- pastele albe cu paste integrale
- orezul alb cu orez integral.
- Fa-ti singur paine (o masina de facut paine nu e chiar atat de scumpa) din faina integrala, si daca nu ai timp sau chef, cumpara paine integrala.
3. Stari emotionale
Se pare ca dorinta de a consuma ceva dulce creste atunci cand trecem prin emotii precum anxietate, stres sau tristete.
Iar ciocolata ne creste nivelul de serotonina din creier, facandu-ne sa ne simtim putin mai bine.
Asadar, daca esti suparata intr-o dupa-amiaza si mananci 3-4 bucatele de ciocolata, e ok. Insa daca infuleci o jumatate de tort de ciocolata, si o faci frecvent, nu e cea mai buna idee pentru sanatatea ta.
Ce e de facut:
Tine un jurnal de ciocolata
Timp de o luna, scrie perioada din zi cand ti s-a facut pofta, ce emotii ai trait inainte sa ti se faca pofta de ciocolata, ce si cat ai mancat.
Cand te uiti in jurnal e posibil sa identifici anumite tipare, cum ar fi momente exacte din zi in care ti se face pofta, sau anumite situatii care par sa le creeze.
Daca identifici mecanismul, data viitoare poti fi mai pregatita: Tine aproape niste boabe de cacao si cateva banane. E posibil ca pofta de dulce sa fie satisfacuta datorita acestei combinatii, o combinatie care pentru mine functioneaza.
Si care e chiar sanatoasa, as adauga.
Sursa foto