O sa alergi dupa o zebra, o sa o ucizi, si o sa-i smulgi cu inflacarare carnea, pe care o mananci, acolo, pe loc, cu sangele inca aburind pe barbie?
Sau o sa urci intr-un copac in care stau cumintele niste fructe galben-portocalii, minunat coapte, cu un miros care-ti trezeste papilele gustative, iei una, musti din ea si simti minunata dulceata, in timp ce sucul iti curge pe barbie? A, si in jungla ai cam 35 de tipuri de fructe din care poti alege.
Ei bine, care scenariu e mai plauzibil?
Cred ca al doilea, pentru ca primul se incurca inca de la primul pas. Poti sa alergi cat vrei dupa o zebra, de prins, hmmm.... De ucis cu ce ti-a dat tie natura, nu prea. De smuls carnea cu dintii tai; doar daca nu-ti sunt foarte dragi si vrei sa renunti la cativa. De mancat carnea asa... stomacul tau ar spune un mare nu.
Asa e. Pana in punctul asta creierul a facut ce nu a putut sa faca corpul. Insa daca, in continuare, corpul tau nu este echipat cu ce are nevoie pentru a digera si asimila carnea, chiar gatita, si adaptabilitatea asta iti face mai mult rau decat bine?
Iata cateva comparatii interesante intre carnivore, omnivore si noi.
CARNIVORE canini- lungi, ascutiti si curbati limba- foarte rugoasa, pentru a trage si sfasia saliva- fara enzime digestive stomac- structura simpla; saci rotunzi, mici, sucuri gastrice puternice aciditatea stomacului- PH mai mic sau egal cu 1, cu mancare in stomac capacitate stomacului- 60%-70% din volumul total al tractului digestiv intestinul subtire- neted si scurt lungimea intestinului subtire- de 3-6 ori mi mare decat lungimea corpului ficat- cu 50% mai mare decat al omului; foarte complex, cu 5 lobi diferiti; secretie biliara consistenta, pentru sucuri gastrice consistente colon- neted, fara saci, capacitate minima de absorbtie | OMNIVORE canini- lungi, ascutiti si curbati limba- rugoasa spre moderat saliva- fara enzime digestive stomac- structura simpla, acizi gastrici moderati aciditatea stomacului- PH mai mic sau egal cu 1, cu mancare in stomac capacitate stomacului- 60%-70% din volumul total al tractului digestiv intestinul subtire- cu saci, pana la un punct, ce explica capacitatea lor de a digera legume lungimea intestinului subtire- de 4-6 ori mi mare decat lungimea corpului ficat- complex, mai mare decat al omului colon- mai scurt decat al omului, cu capacitate minima de absorbtie | NOI canini- scurti si rotunjiti limba- neteda, folosita ca o lopata saliva- enzime digestive alcaline stomac- structura simpla, acizi gastrici moderati aciditatea stomacului- PH intre 4 si 5, cu mancare in stomac capacitate stomacului- 21%-27% din volumul total al tractului digestiv intestinul subtire- saculat, pentru o absorbtie prelungita lungimea intestinului subtire- de 10-11 ori mi mare decat lungimea corpului ficat- simplu si de dimensiune medie colon- saculat, pentru absorbtie prelungita |