Chiar aseara, am venit pe jos acasa, cam 1 km si jumatate. Imbracata doar cu un pulover si palton, asteptandu-ma sa dardai din (absolut) toate incheieturile. Insa n-a fost asa. Desi, pe tocuri, nu am putut sa merg repede pentru a ma incalzi, parca frigul n-a mai muscat ca altadata. A fost o plimbare tare faina, care mi-a adus aminte cat iubesc iarna.
Si exista si o explicatie :).
Una dintre modalitatile de a alunga frigul e sa ne infofolim.
Insa mai exista una: sa ne crestem temperatura corpului din interior. Da, suna putin SF, insa e posibil si nici nu e asa greu.
Asadar, balanta este foarte fina. Iar iarna, corpul nostru trebuie sa munceasca din greu pentru a mentine temperatura de care are nevoie pentru a functiona.
Atunci cand temperatura din mediu creste sau scade foarte mult, hipotalamusul este cel care da comanda de reglare a temperaturii.
Cand e frig, se incearca reglarea temperaturii in cateva moduri:
1. ti se zbarleste parul. Da, atunci cand este ridicat, parul absoarbe mai multa temperatura din mediul ambiant. In plus, contractarea unor muschilor mici din jurul firului de par impiedica pierderea caldurii.
2. incepi sa tremuri. Asta inseamna ca grupele de muschi din jurul organelor vitale incep sa se miste pentru a produce caldura.
Si desi sunt niste eforturi demne de luat in seama, din pacate nu sunt suficiente.
Il mai putem ajuta si noi, prin consumarea unor anumite alimente care ii cresc temperatura.
1. Fructe si legume (cat mai mult crude). Da, tot aici ne intoarcem :). Fa-ti in fiecare zi suc de mere cu morcovi, umbla cu banane in geanta, mananca rodii seara, in timp de ce uiti la film. Mananca salate cu rosii, castra, ceapa, ridichi. Fa-ti bunataturi din broccoli, varza, cartofi.
Asta deoarece procesul de digestie al carbohidratilor produce mai multa caldura decat al proteinelor sau grasimilor.
(Nu te speria, toate alimentele de mai sus au si suficiente proteine pentru necesarul corpului tau.)
In plus, pentru ca sunt pline cu vitamine, minerale si antioxidanti, iti sprijina enorm sistemul imunitar. Lucru important mai ales in timpul iernii, cand suntem mai vulnerabili la tot felul de virusi.
2. Cereale integrale. Orez brun, orz, ovaz, quinoa, grau integral, s.a.
3. Alimente care iti imbunatatesc circulatia sangelui. Astfel, crescand temperatura in extremitati.
Vitamina C, consumata in mod regulat imbunatateste circulatia cu pana la 40%. E o diferenta mare, pe care o simti la frig. Cantitati mari de Vitamina C le gasesti in: portocale, mandarine, grapefruit, papaya, kiwi, broccoli, frunze inchise la culoare, ardei, conopida, capsuni, rosi, suc de mere, de morcovi.
Usturoiul e celebru pentru subtierea sangelui si imbunatatirea circulatiei.
4. Seminte si nuci
Au multa Vitamina E, ce impiedica formarea cheagurilor de sange. Aceeasi poveste cu imbunatatirea circulatiei, care creste temperatura in extremitati.
Contin si Omega 3, care sustine mentinerea temperaturii.
5. Ceaiuri si supe calde. Cresc temperatura corpului in mod rapid, iar asta probabil ca o stiai deja.
6. Condimente si ierburi aromate. Foloseste scortisoara, ghimbir, piper, cardamon, coriandru, chimen, turmeric.
6. Ardeii iuti. Desi cresc temperatura corpului rapid, din pacate efectul nu dureaza prea mult.
Bineinteles, doar daca mananci bunatatile de mai sus, nu e suficient. Tot nu poti iesi dezbracat in zapada. Insa vei simti altfel frigul. Nu vei mai fi atat de vulnerabil la el.
In plus, sistemul tau imunitar iti va da o mare tzuca! :)
Si pielea deasemenea; deoarece si ea e destul de afectata de vremea rece. Iar cam toate alimentele de mai sus ii sustin sanatatea si frumusetea.