Proprietăţile utile ale ghimbirului sunt cunoscute din timpuri străvechi. Până în prezent, planta este folosită în mod activ în medicina orientală, care astăzi se bucură de o mare popularitate.
Sunt bine cunoscute proprietăţile antivirale şi antibacteriene ale rădăcinii de ghimbir. În caz de răceli, boli respiratorii, gripă, ceaiul de ghimbir vă va pune mai repede pe picioare. Tinctura rădăcinii de ghimbir este utilă pentru durerile de gât.
Alte proprietati vindecatoare ale ghimbirului:
- stimuleaza organismul;
- scade febra;
- reduce nivelul de colesterol din sange;
- amelioreaza migrenele;
- actioneaza asupra aceluiasi hormon ca si aspirina -porstaglandina- reducand inflamatiile;
- lupta impotriva artritei;
- amelioreaza spasmele dureroase;
- actiune expectoranta; este benefic in tuse, bronsita, iritatii ale gatului;
- trateaza tulburarile digestive, balonarile, starea de greata (in special din perioada sarcinii).
În Japonia şi China, ghimbirul este cunoscut, de asemenea, ca un afrodiziac puternic.
Acestuia i se datorează posibilitatea de creştere a libidoului, sporirea eficacităţii în tratarea frigidităţii femeilor. În secolul al XIX-lea medicii europeni au inventat un instrument numit "acadelele haremului" care aveau la bază rădăcină de ghimbir, care susţinea funcţia reproductivă diminuată şi restabilea luminozitatea senzaţiilor.
Astăzi, ghimbirul nu mai este perceput ca ceva străin şi rar. Atât rădăcina de ghimbir proaspăt, cât şi pulberea sa pot fi găsite în supermarket-uri şi magazine specializate.
Pentru a alege un exemplar potrivit, trebuie să atrageţi atenţia la aspectul său: ghimbirul proaspăt trebuie să fie dens, neted şi fără pete întunecate şi urme de lovituri, iar cu cât este mai lungă rădăcina, cu atât mai multe uleiuri esenţiale şi oligoelemente se conţin în ea.
Este mai dificil de ales ghimbirul măcinat, deoarece aspectul pulberii nu oferă careva informaţii despre acesta, în schimb vă poate ajuta simțul olfactiv: aroma picantă proaspătă este un semn al produselor de calitate.
Ghimbirul se păstrează în loc răcoros nu mai mult de 10 de zile. În cazul păstrării în frigider, este mai potrivit să-l puneţi nu într-un pachet ci într-un container ermetic.